Over waterstraalsnijden

Twins Waterstraalsnijden Someren-Eind

Waterstraalsnijden met een precisie tot 0,1 mm

Waterstraalsnijden is een snijtechniek waarbij men vormen uit verschillende soorten plaatmateriaal snijdt met behulp van een waterstraal.

Water wordt door een straalbuis met een druk tot ongeveer 4000 bar uit een saffier met een opening van 0,12 mm geperst.  Een waterstraal kan een snelheid bereiken van twee keer de geluidssnelheid.

Elk materiaal in plaatvorm (behalve gehard glas) tot een dikte van 10 (!) cm kan met de waterstraalsnijtechniek worden gesneden. Van dunne folies van 0,05  mm tot RVS van 300 mm.

Waterstraalsnijden kent 2 technieken: puur watersnijden en abrasief watersnijden. Puur water wordt gebruikt de voor zachtere materialen, zoals foam en rubber. De straal maakt een nauwelijks waarneembare snijnaad van 0.12 mm. Bij abrasief snijden wordt heel fijn woestijnzand toegevoegd. Doordat de straalbuis een opening heeft van 0.8 mm kunnen hardere materialen als metaal, graniet en glas gesneden worden.

Bij de waterstraalsnijtechniek komt geen hitte vrij, wat wel gebeurd met conventionele zaagtechnieken, freestechnieken en het snijden met lasers en plasma. Het materiaal blijft daardoor spanningsvrij en heeft na het snijden nog dezelfde mechanische eigenschappen als daarvoor (laser kan maar 25 mm dikte en plasma kan tot 50-60 mm snijden, maar dan is het materiaal verbrand en gehard aan de snijzijdes).

Door de fijne techniek is er nagenoeg geen nabewerking nodig!

Twins Waterstraalsnijden - Spuitkop

Wilt u weten of wij uw materiaal ook kunnen snijden? Neem contact met ons op!